Siirry pääsisältöön

Ihonhoito raskauden aikana

Kun nainen alkaa odottaa vauvaa, hän usein ensimmäistä kertaa alkaa miettiä kaikkien käyttämiensä tuotteiden vaikutusta sisällään kasvavaan vauvaansa. Usein ensin mietitään, mitä lääkkeitä uskaltaa ja voi käyttää, mitä saa syödä ja mitä ei. Raskaana oleva yrittää syödä monipuolisesti ja terveellisesti ja liikkua enemmän, jotta voisi hyvin, ja näin siirtäisi hyvää oloa myös vauvalleen.

Kuinka moni silti miettii, mitä voiteita iholleen laittaa, mitä ne sisältävät ja voisiko niissäkin olla jotain haitallista? Monestako eri purkista ja tuubista laitat ihollesi voiteita tai rasvoja pitkin päivää?

Ihon kautta kehoon imeytyy suuri määrä aineita, ja raskauden aikana olisikin erityisen tärkeää miettiä, millaisia ihonhoitotuotteita käyttää. Iho on ihmisen suurin elin, jonka eräs tärkeimmistä tehtävistä on toimia läpäisyesteenä kehon ulkopuolisille tekijöille.

Tavanomainen kosmetiikka koostuu suuresta määrästä erilaisia synteettisiä aineita, jotka eivät kuulu kehomme luonnolliseen kemiaan. Säilöntäaineett, mineraaliöljyt, synteettiset väriaineet ja tuoksut, ftalaatit eli hormonihäiritsijät ovat valitettavasti perusaineita tavallisessa kosmetiikkateollisuudessa.

Sellaiset kosmetiikkapakkauksissa esiintyvät termit kuten hypoallergeeninen, dermatologisesti testattu ja ihotautilääkärin testaama ovat käytännössä merkityksettömiä. Niiden käyttöä ei valvota mitenkään, eivätkä ne toisaalta velvoita tuotteen valmistajaa mihinkään. Yhtä lailla virheellisiä mielikuvia voi syntyä kosmeettisten tuotteiden markkinointikanavista.

Se, että ihonhoitosarjaa myydään apteekissa, ei tee siitä sen turvallisempaa, kuin jos sen voisi ostaa lähikaupasta. Se, että tuotteessa on käytetty kasvikunnasta peräisin olevia aineita, ei tee tuotteesta luonnonkosmetiikkaa.
Luonnonkosmetiikan käyttäminen on sekä ihmisen että ympäristön hyvinvointia edistävä teko.
Luonnonkosmetiikkaa käyttävä välttyy altistumasta suurelle joukolle synteettisiä kemikaaleja, joiden mahdollisia haitallisia vaikutuksia ei vielä edes tiedetä. Vauvojen ja vielä ala-asteikäisten lapsien iho on niin ohutta, että he ovat aikuisia alttiimpia saamaan ihonsa läpi kehoon kuulumattomia aineita. Atooppinen iho on yleistymässä lasten keskuudessa ja se tekee ihosta vieläkin ohuemman ja vastaanottavaisemman.

Luonnonkosmetiikan valmistajat eivät käytä mitään keinotekoisia väriaineita, säilöntäaineita tai hajusteita. Kaikki raaka-aineet ovat tarkkaan tutkittuja ja luonnonmukaisesti viljeltyjä. Niitä on turvallista käyttää, ja moni pitkään joko aknesta tai atopiasta kärsinyt onkin löytänyt pelastuksen luonnonkosmetiikasta. Luonnonmukaiset raaka-aineet eivät tuki ihohuokosia eivätkä ”varasta” kosteutta alimmista ihokerroksista. Iho ja ympäristö voivat hyvin.

Kasvojen iho voi yllättäen reagoida raskauteen. Monet naiset iloitsevat hehkuvasta ihosta tänä aikana. Toiset kamppailevat aknen tai yliherkän ihon kanssa.

Akne

Aknea esiintyy erityisesti aikoina, jolloin hormonitasapaino muuttuu. Finnien ja rasvaisen ihon saaminen murrosiässä ei yllätä ketään. Mutta saman tapahtuminen raskauden aikana voi todella yllättää. Aivan kuten pahoinvointi, tapaa aknekin mennä ohi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Neljännentoista viikon paikkeilla ihokin alkaa tottua uuteen tilanteeseen ja rasvantuotanto yleensä vähenee.

Ennen kaikkea tulee kasvojen iho puhdistaa kunnolla. Rasvaiselle akneiholle paras puhdistaja on lotion nettoyage puhdistusgeeli, astetta kevyempi versio creme nettoyage puhdistusvoide myös puhdistaa ja estää talintuotantoa.

Laita suojaavaa päivävoidetta päiväksi. Aloe emulsio sopii hyvin akneiholle. Se ehkäisee tulehduksia ja rauhoittaa ihoa.

Pigmenttiläikät (ruskeat läikät, maksaläikät)

Joskus kasvojen alueelle tulee kellanruskeita läiskiä . Kaikki naiset eivät saa niitä, mutta se on erittäin tavallinen ilmiö. Syy on kerääntyneessä pigmentissä, mitä vastaan ei valitettavasti ole olemassa yrttejä. Voimakas aurinko pahentaa asiaa. Synnytyksen jälkeen ne saattavat hävitä, mutta etenkin kesäaika tuo usein läiskät uudelleen esiin. Colosén Creme Blanche voide ehkäisee/lieventää maksaläiskien syntymistä ja sitä voi turvallisesti käyttää raskauden aikana, keväisin sen käyttö on suositeltavaa aloitettavaksi jo maaliskuussa, jotta se ehtii vaikuttaa ennen voimakkaita kevään ensi auringonsäteitä. Valitettavasti ne joiden iho ruskettuu luonnostaankin voimakkaasti, kärsivät enemmän maksaläiskistä. Creme Blanche on Colosén ainoa kokonaan synteeettinen tuote, sillä usein vastaaviin arbutin tuotteisiin käytetään sianpuolukkaa, joka ei kuitenkaan ole läpäissyt Colosén puhtausvaatimuksia ja sianpuolukan käyttö aiheuttaa usein allergisia reaktioita. Creme Blanchen käyttäjän ei tarvitse allergisista reaktioista kärsiä.

Auringolta kannattaa suojautua erityisen hyvin, suojavoiteita tulee käyttää tai kääntyä kokonaan Colosén itseruskettavan voiteen puoleen, se aktivoi ihoa itseään luomaan rusketuksen ja Colosén itseruskettava todellakin luo LUONNOLLISEN näköisen rusketuksen. Itseruskettavaan voi sekoittaa hieman mandariiniemulsiota, niin saa aikaan kauniin kuparinsävyisen tuloksen.

Yliherkkä iho

Punaiset läikät tai kutiava, kireä iho viittaavat yliherkkyysreaktioon. Iho peilaa sitä, mitä tapahtuu sisälläsi. Moni tuntee itsensä avoimemmaksi raskauden aikana ja siten myös paljon haavoittuvaisemmaksi kuin tavallisesti. Usein iho on myös vastaanottavaisempi. Se reagoi erityisen voimakkaasti saamilleen vaikutuksille. Se on merkki siitä, että iho väliaikaisesti tarvitsee erityisen paljon suojaa.

Vartalon ihoa kannattaa hoitaa myös erityisen hyvin, antaa sille extra määrä tarvittavaa kosteutta.

Itse olen kahden raskauteni aikana käyttänyt vartalolle sekä Colosén hierontaöljyä, että banaani- ja avocadoemulsioita, jotka pitävät ihon kimmoisana ja kosteutettuna. Näiden ansiosta uskon myös välttyneeni täysin raskausarvilta. Jos raskausarpia kuitenkin tulee, niihin loistava apu on Actif lifting geeli, joka vaalentaa arpia tehokkaasti, sekä myös kiinteyttää ihoa.

Lähteenä käytetty Bebes Oy, Tara Hemsleyn artikkelia